Betere bescherming voor mensen met schulden

Mensen met schulden krijgen meer bescherming bij inbeslagnames van deurwaarders. De deurwaarders mogen minder in beslag nemen als de mensen met schuld onder het bestaansminimum dreigen te komen.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft een nieuw wetsvoorstel gelanceerd waarin in ieder geval is opgenomen dat niet meer de hele bankrekening in beslag mag worden genomen en dat er altijd een deel van het tegoed tot de beschikking van de rekeninghouder blijven. Dekker wil met zijn voorstel voorkomen dat mensen met schulden in een uitzichtloze situatie belanden. Ook als er beslag op een bankrekening wordt gelegd, moet iemand geld overhouden om eten te kopen en de huur te betalen, vindt hij.

Bij beslag op loon of uitkering geldt al dat een deel niet naar de deurwaarder gaat; de zogenoemde beslagvrije voet. Nu kan iemand snel in de problemen komen als beslag op de bankrekening wordt gelegd, terwijl diens loon of uitkering net gestort is. Dan blijft er niets over om van te leven, stelt Dekker. De bewindsman wil ook de lijsten van spullen die een deurwaarder wel en niet mag meenemen aanpassen, om onaanvaardbare gevolgen te voorkomen. Een koelkast geldt inmiddels bijvoorbeeld als onmisbaar.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.