De duurste echtscheidingen ooit

Dat een scheiding geld kost, weten we allemaal. Veel geld. Maar een aantal scheidingen van bekende sterren hebben wel een heleboel geld gekost. We hoeven niet direct medelijden te hebben met deze sterren omdat ze ook na hun scheiding nog genoeg geld op de bank zullen hebben staan. We hebben een lijstje koppels die het wel heel bond hebben gemaakt.

Top vijf duurste echtscheidingen

1. Dmitry en Elena Rybolovleva: circa 4,5 miljard dollar
Na een 26-jarig huwelijk had Elena recht op de helft van het vermogen van haar ex-man. Dat was 4,5 miljard dollar plus nog wat onroerend goed waarvan de waarde ongeveer 146 miljoen dollar is. Maar dit was nog niet genoeg, ze ontvangt nog steeds een maandelijkse alimentatie.

2. Alec en Jocelyn Wildenstein: circa 2,5 miljard dollar
JocelynWidenstein kon door haar scheiding gewoon doorgaan met haar luxeleventje dankzij het feit dat haar ex zo’n goede zakenman is. Hij heeft namelijk het familiebedrijf dat al sinds de vorige eeuw kunst verzameld flink weten uit te bouwen. Jocelyn kan dus flink door blijven gaan met geld uitgeven aan voornamelijk plastische chirurgie.

3. Bernie Ecclestone en Slavica: circa 1 tot 1,2 miljard dollar
Het exacte bedrag dat deze Formule 1 baas heeft moeten betalen aan zijn ex-vrouw is nooit officieel naar buiten gebracht maar wordt geschat op zo’n 1 tot 1,2 miljard dollar. En Slavica maakt er graag gebruik van, ze geniet met volle teugen. Recentelijk schafte ze nog een privévliegtuig aan van 60 miljoen dollar.

4. Harold en Sue Ann Hamm: circa 1 miljard dollar
Na een huwelijk van 24 jaar met oliebaron Harold Hamm is Sue Ann totaal 1 miljard dollar toegewezen, maar krijgt dit in delen uitbetaald. Iedere maand maakt haar ex-man Harold 7 miljoen dollar over.

5. Adnan en Soraya Khasshoggi: circa 850 miljoen dollar
In 1974 ging dit stel al uit elkaar. Maar de strijd om het geld heeft lang geduurd. Pas in 1982 tekende Soraya een overeenkomst waarin was opgenomen dat ze 850 miljoen dollar kreeg. Haar ex-man Adnan heeft zijn vermogen verdiend in de wapenhandel.

Benieuwd welke echtscheidingen nog meer astronomisch veel geld kostten? Je kunt het hier lezen.

Kosten van een ‘normale’ echtscheiding

Een normale echtscheiding is lang niet zo duur als de echtscheidingen hierboven beschreven. En daar ging het vooral om de immens hoge alimentatie. Toch loopt een echtscheidingsprocedure voor normale mensen behoorlijk in de papieren. Maar waar wordt nou het meeste geld aan uitgegeven?

Advocaat
Zo kost een advocaat al snel een paar duizend euro. Een uurtarief van € 100,00 tot € 200,00 euro is heel normaal. Een advocaat heb je nodig om een echtscheiding officieel in te dienen en uit te laten spreken bij de rechtbank.

Documenten
Daarnaast kost het opstellen van de documenten (echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan) al snel een paar honderd euro. Ook dien je uittreksels bij de gemeente op te vragen die per stuk gemiddeld zo’n € 15,00 kosten.

Rechtbank
De rechtbank moet de scheiding officieel uitspreken. In Nederland moet je griffierecht betalen. Dit is de bijdrage in de kosten voor de rechtspraak en bedraagt € 288,00 voor een echtscheiding.

Na de echtscheiding
Na de echtscheiding is vaak sprake van alimentatie: partneralimentatie en/of alimentatie voor de minderjarige kinderen. Verder kunnen er kosten komen voor het taxeren en verkopen van de gezamenlijke woning, een nieuwe hypotheek, huurhuis of inrichting van het nieuwe huis.

Besparen op de kosten van je echtscheiding

Aangezien we niet allemaal zo’n dure scheiding op de planning hebben staan, geven we je graag een paar tips om de kosten binnen te perken te houden. Er zijn volop mogelijkheden om toch te kunnen besparen op de kosten van de echtscheiding.

Zelf echtscheidingsconvenant opstellen
Als je nog goed met je aanstaande ex-partner kunt praten, kan je veel voorwerk zelf doen zonder dat je daar kosten voor hoeft te maken. Je kunt bijvoorbeeld samen een echtscheidingsconvenant opstellen waarin jullie de gemaakte afspraken vastleggen en tevens als het nodig is, een ouderschapsplan maken. Dit scheelt alweer een aantal uren die de advocaat kan rekenen.

Gezamenlijke advocaat
Als jullie toch nog goed met elkaar kunnen communiceren, hoef je niet ieder je eigen advocaat te nemen, maar kan je een gezamenlijke advocaat in de arm nemen.

Online scheiding aanvragen
Je kunt dit zelfs nog een stapje verder nemen door samen een online scheiding aan te vragen. Dit is een snelle en gemakkelijke manier van scheiden als je samen met je aanstaande ex op goede voet leeft en onderling goede afspraken kunt maken over het verdelen van de bezittingen en een eventueel ouderschapsplan voor de kinderen. Bij een online scheiding is er vaak sprake van een pakketprijs die vele malen lager is dan als je via de ‘ouderwetse’ manier scheidt.

Rechtsbijstand
Als jullie inkomens en de waarde van de bezittingen niet zo hoog zijn, is er een kans dat je recht hebt op rechtsbijstand subsidie bij je echtscheiding. De overheid betaalt dan een groot deel van de kosten. Jullie hoeven dan slechts een eigen bijdrage te betalen. De advocaat kan rechtsbijstand aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Er zijn dus vele mogelijkheden waarmee je kunt besparen op de kosten van je echtscheiding. Dat is voor iedereen wel zo prettig en kan je beiden op een prettige manier gescheiden verder gaan.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.