Financiële opvoeding kinderen schiet tekort

Uit een onderzoek Financiële Opvoeding van het Nibud blijkt dat ouders hun kinderen onvoldoende voorbereiden op het financieel zelfstandige bestaan dat ze vanaf hun 18de jaar hebben. De jong volwassenen hebben dan nog onvoldoende geleerd een bepaalde periode met een vast budget om te gaan waardoor de kans groot is dat ze later financiële problemen krijgen.

Het Nibud concludeert dat ouders wel bezig zijn met de financiële opvoeding van hun kinderen maar de verkeerde tactieken gebruiken. Zo geven ze wel zakgeld maar beginnen daar relatief laat mee en maken te weinig afspraken over wat er met het zakgeld gedaan moeten worden. Op die manier leert een kind niet met een beperkt budget omgaan. Daarnaast geven te weinig ouders kleedgeld.

Gemiddeld 30% van de jongeren tussen 12 en 18 jaar krijgt kleedgeld. En ouders die kleedgeld geven, gaan daar niet consequent mee om. Deze ouders betalen ook zelf nog voor de kleding van hun kinderen, terwijl de kinderen daar eigenlijk het kleedgeld voor moeten gebruiken. Wat betreft belgeld vindt het Nibud dat ouders daar zeker financiële opvoedkansen laten liggen. Zo hebben bijna alle jongeren tussen de 12 en 18 jaar een mobiele telefoon, maar betalen weinigen de kosten daarvan zelf. Zo’n 63% van de ouders met kinderen tussen 16 en 18 jaar betaalt mee aan de mobiele telefoon van hun kinderen.

Download het onderzoek Financiële opvoeding (pdf) met veel tips voor ouders en kinderen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.