Goed met geld omgaan blijft een kunst

Hoewel onlangs in het nieuws is geweest dat steeds meer Nederlanders beter met hun geld omgaan, is het toch niet altijd makkelijk. Zeker nu de pensioengelden onzeker zijn, is het verstandig je geld niet met bakken uit te geven en genoeg opzij te zetten voor later. Maar hoe haal je in deze tijd nog rendement uit je spaargeld?

Goed met geld omgaan is een belangrijk thema geworden sinds de economie crisis en de afzakkende huizenmarkt. In oktober van dit jaar hield koningin Maxima een toespraak op het jaarlijkse symposium van het platform Wijzer in geldzaken. Het thema van het symposium was: ‘de stille macht van financiële veerkracht’. Er werd gesproken over de vraag hoe consumenten voldoende financieel veerkrachtig kunnen worden.

Maar hoe zet je spaargeld opzij als je een minder inkomen hebt? Het is van belang dat je kritisch gaat kijken naar je uitgaven. Als je al je uitgaven naast elkaar zet, zijn er zeker bepaalde kostenposten waar je op kunt besparen. Hier volgen enkele tips waar je op kunt letten:

Bespaar op je ziektekostenverzekering

Je bent vaak een aardig bedrag kwijt aan je ziektekostenverzekering. Vergelijk daarom tijdig het pakket van verschillende aanbieders van ziektekostenverzekering. Dit is een tijdrovende klus die we liever overslaan en daardoor blijven veel consumenten bij dezelfde aanbieder zitten. Toch is het de moeite waard om dit goed onder de loep te nemen. Is het echt nodig om een aanvullende verzekering te hebben? En kun je gebruik maken van een collectieve ziektekostenverzekering? Dit kan namelijkeen aantrekkelijkekorting opleveren.

Vergelijk je energieleverancier

Uit de meest recente cijfers van Autoriteit Consument & Markt blijkt dat jaar maar liefst een op de zeven huishoudens is overgestapt naar een andere energieleverancier. De belangrijkste drijfveer hierbij is de prijs; het loont dus weldegelijk om over te stappen! Tegenwoordig zijn er vele vergelijkingssites waarmee je eenvoudig verschillende energieleveranciers kunt vergelijken. Kies die leverancier die het beste bij jouw situatie past! Bekijk daarnaast ook de mogelijkheden voor collectieve energie inkoop.Zo kun je in huis ook zelf besparen op tal van elektrische apparaten door er bewuster mee om te gaan.

overstapgedrag-consumenten

Kijk kritisch naar uitgaven voor kleding en schoenen

We zijn geneigd om regelmatig te shoppen en dat terwijl kleding vaak ontzettend duur is. We volgen de nieuwste trends en passen onze kledingstijl hierop aan. Daarnaast heb je kleding nodig voor verschillende doeleinden. Een kledingsoort waar je eenvoudig op kunt besparen is sportkleding, deze hoeft niet duur te zijn. Er zijn steeds meer merken die kwalitatief goede sportartikelen voor een betaalbare prijs te vinden. De meeste grote kledingzaken hebben een eigen sportcollectie, die vele malen goedkoper is dan merksportkleding.Ook is het zo dat kleine sportzaken in veel gevallen een hogere standaard verkoopprijs hanteren dan de grote ketels. Hier vind je bijvoorbeeld dezelfde sportschoenen tegen een gereduceerde prijs. Kortom, let bij het winkelen goed op waar je kleding en schoenen koopt want de verschillen in prijs zijn groot. Oriënteer vooraf op internet zodat je er zeker van bent niet te veel voor hetzelfde artikel betaald.

Probeer meer rendement uit je spaargeld te halen

Met de hedendaagse lage rentes levert spaargeld niet veel meer op, en met aandelen loop je weer een stuk meer risico. Maar zijn er eigenlijk alternatieven?Waar je voor kiest, hangt af van je persoonlijke situatie. Kun je geld voor een langere tijd missen? Dan loont het om te beleggen. Kun je het niet veroorlovenom risico te lopen? Dan is het verstandig de verschillende spaarrentes eens goed te vergelijken. Ook zijn er mogelijkheden voor crowdfunding en beleggen in midden- en klein bedrijf. Dit levert in een aantal gevallen meer rendement op dan het geval is bij sparen. Maar helaas is ook deze manier van beleggen niet geheel zonder risico.

Investeer wat tijd om stil te staan bij je uitgaven en spaarmogelijkheden. Ga je nu goed om met geld? Dan levert dat zeker rendement op voor de toekomst!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.