Hoe financieel zeker woon jij?

Er kan van alles gebeuren in een mensen leven. Er wordt getrouwd en gescheiden, baby’s worden geboren, mensen overlijden; allemaal gebeurtenissen waardoor je situatie kan veranderen. Wat vaak wordt vergeten, is wat deze life-events doen met je financiële woonsituatie. Om je hier op voor te bereiden, bestaan er tal van informatieve websites over verzekeringen die er financieel voor kunnen zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan rondom je koophuis. Om het je wat gemakkelijker te maken volgen hierbij drie belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen om na te gaan hoe financieel zeker jij woont.

Wat zijn de gevolgen voor jouw woning bij een scheiding?

Een scheiding is altijd een pijnlijk feit. Voor alle betrokkenen is het een teleurstelling dat een relatie niet is wat je hoopte dat het zou zijn. Meestal komt het neer op het verkopen of uitkopen van het huis. Wanneer op één salaris een hypothecaire lening bij de bank verkregen kan worden, kun je ervoor kiezen om je ex-partner uit te kopen. Het huis staat dan geheel op jouw naam. Mocht je dit niet willen of het salaris dit niet toe laten dan zit er niets anders op dan de woning te verkopen.

Wat veranderd er rond om mijn hypotheek wanneer ik ga trouwen of samenwonen?

Trouwen of samenwonen is een heuglijke gebeurtenis maar wat als je partner intrekt in jouw koopwoning? In dit geval zijn er meerdere paden die je kan bewandelen. Zo kan je ervoor kiezen om je partner mede-eigenaar van de woning te maken of in een samenlevingscontract vast te leggen wat zijn of haar inbreng in de woning is. Wat betreft de hypotheek zijn er drie opties. Je kan je partner bij laten schrijven in je bestaande hypotheek, samen een nieuwe hypotheek afsluiten, of de hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker.

black-and-white-interior-macbook-drawing-71983

Kun je in de woning blijven wonen wanneer je partner mocht te komen overlijden?

Het overlijden van je partner is iets waar je natuurlijk niet aan wil denken maar wat wel een situatie is die grote impact kan hebben op je financiële situatie rondom je huis. Om te voorkomen dat je gedurende een rouwproces de papieren in moeten duiken, is het goed om hier nu al een verzekering voor af te sluiten zodat je financieel beschermd bent bij het wegvallen van een inkomen bij een gezamenlijke hypotheek. Er zijn tevens veel hypotheekverstrekkers die hun klanten zelfs verplichten om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bij het overlijden van de hypotheeknemer is de bank op deze manier zeker een groot deel van de schuld terug te krijgen via de verzekeraar en wordt daarmee dus ook de nabestaande uit de financiële zorgen gehouden. Hoe je situatie ook veranderd, het wordt aangeraden om je van tevoren goed te laten informeren en jezelf voor te bereiden op onvoorziene omstandigheden rondom je financiële woonsituatie. voorbereid te zijn, zodat je wanneer de situatie zich voordoet je de benodigde aandacht kan stoppen in de nieuwe situatie in plaats van minder belangrijk papierwerk.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.