Huizenprijsgekte breidt zich uit rondom grote steden

Woningen in plaatsen om de grote steden in de Randstad worden ook steeds duurder. De huizengekte breidt zich al een olievlek uit, aldus analysebureau Calcasa.

In de afgelopen 5 jaar zijn de huizenprijzen in de 15 grootste steden met 40 procent gestegen, tegen 25 procent landelijk gemiddeld. De randgemeenten zitten daar tussenin. Zo zijn in Amsterdam de huizen 65 procent duurder geworden en in de aangrenzende gemeenten gemiddeld 45 procent. Huizenkopers wijken steeds verder uit, ziet Calcasa. In het afgelopen jaar stegen in Almere de prijzen zelfs sneller dan in Amsterdam. In Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn vergelijkbare ontwikkelingen.

Elders in het land is het olievlekeffect ook zichtbaar, maar beperkter. Zo stegen in Noord-Nederland de prijzen het snelst in de steden Groningen en Leeuwarden, maar ging het ook hard in de gemeenten ten zuiden van de stad Groningen, tot aan Assen. Oost-Nederland valt duidelijk uiteen in twee gedeelten. De prijzen gingen hard omhoog in het zuidwestelijke deel, rond Arnhem en Nijmegen, en een stuk minder in het noordoostelijke deel, rond Enschede en Zwolle.

Huizenkoper brengt ruim halve ton eigen geld in

In het eerste kwartaal van 2018 legden huizenkopers gemiddeld 51.321 euro aan eigen geld in. Dat is 16 procent meer dan een jaar eerder. Uit onderzoek van Knab blijkt dat er een flink verschil aan eigen inbreng is tussen starters en doorstromers. Degenen die voor het eerst een huis kopen leggen gemiddeld 27.821 euro eigen geld in. Doorstromers investeren gemiddeld 74.222 euro eigen geld. Dat verschil is logisch omdat starters doorgaans jonger zijn en doorstromers in de regel overwaarde van het oude huis mee kunnen nemen.

Volgens Knab is de stijging van de inleg van eigen geld te danken aan de stijgende huizenprijzen en de hypotheekregels die onder meer bepalen dat een hypotheek niet hoger mag zijn dan de waarde van de woning. De kosten koper, die vroeger makkelijk meegefinancierd konden worden, moeten nu uit eigen zak worden betaald.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.