Hypotheek mogelijk zonder vaste aanstelling

Alle uitzendbureaus moeten vanaf komende zomer een zogeheten perspectiefverklaring kunnen verstrekken. Met zo’n verklaring over de verwachte stabiele inkomsten in de toekomst kunnen flexwerkers en uitzendkrachten eerder in aanmerking komen voor een hypotheek.

Dit willen de initiatiefnemers van de perspectiefverklaring, uitzendorganisatie Randstad, hypotheekverstrekker Obvion en Vereniging Eigen Huis. ‘De gehele uitzendbranche moet afspraken maken over de voorwaarden waar flexwerkers van uitzendbureaus aan moeten voldoen voor een perspectiefverklaring’, zegt Nico Stolwijk van Verenging Eigen Huis.

Tot nu toe komen alleen flexwerkers na minimaal een dienstjaar bij uitzendorganisaties Randstad en Tempo Team en detacheerder Yacht in aanmerking voor een perspectiefverklaring. Deze geeft hypotheekverstrekkers een duidelijker beeld over de inkomenszekerheid van werknemers zonder vast contract. Of de perspectiefverklaring wordt verstrekt, hangt onder meer af van iemands opleiding, werkervaring, functie en de situatie op de arbeidsmarkt in de woon- en werkregio.

Nederland telt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zo’n 1,2 miljoen flexwerkers. Enkele honderdduizenden van hen werken niet voor een uitzendbureau, maar hebben bijvoorbeeld een tijdelijk contract.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.