Invloed van Corona crisis op wonen en verhuizen

Het coronavirus heeft grote invloed op de woningmarkt. Dat denken de Nederlandse huiseigenaren die door Vereniging Eigen Huis (VEH) bevraagd zijn. De helft van hen denkt dat de waarde van huizen door de crisis zal gaan dalen.

Driekwart verwacht minder belangstelling voor huizen die nu te koop staan vanwege de onzekere situatie. Iets minder dan de helft denkt zelfs dat de woningmarkt tijdens de crisismaatregelen helemaal tot stilstand komt.

Op dit moment verwacht driekwart van de huiseigenaren dat de gevolgen van tijdelijke aard zijn. Bijna de helft denkt dat de nadelige gevolgen voor de woningmarkt tussen de twee en zes maanden aanhouden en een derde verwacht dat de crisis langer dan zes maanden gaat duren. VEH wil dat banken alle gedwongen verkopen die het gevolg zijn van betalingsachterstanden tijdelijk opschorten. VEH vindt dat huiseigenaren op dit moment beschermd moeten worden tegen de gevolgen van de corona crisis.

Vooral ZZP’ers zijn bang voor wegvallen inkomsten

Van alle huiseigenaren tezamen maakt 4 procent zich op dit moment zorgen over de betaalbaarheid van hun hypotheeklasten op korte termijn. 80 procent van de huiseigenaren verwacht dat zij hun huidige inkomen zullen behouden. Zes maanden geleden was nog 98 procent hiervan overtuigd. Van de zzp’ers met een eigen huis is op dit moment 14 procent bezorgd over de betaalbaarheid van de hypotheeklasten op korte termijn. Driekwart van hen is bang dat de inkomsten grotendeels of geheel wegvallen en meer dan de helft vreest dat de eigen financiële reserves snel op zullen raken. Door de gevolgen van het coronavirus verwacht nog niet de helft van de zzp’ers de inkomsten op het oude niveau te kunnen vasthouden.

De corona crisis heeft grote gevolgen voor verhuisplannen. Aan het begin van dit jaar had 15 procent van de huiseigenaren verhuisplannen. Van deze groep zegt nu ruim een kwart dat zij die plannen voorlopig opschorten. Veruit de meeste mensen zeggen te willen wachten tot de coronacrisis voorbij is.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.