Jan Modaal kan geen huis meer kopen

Omdat lonen amper stijgen, lasten toenemen en woningprijzen stijgen, is de kans om een huis te kopen voor middeninkomens sterk gedaald. Economen van de Rabobank waarschuwen dat deze groep in de problemen komt.

Huizenmarkteconomen van het Economisch Bureau van Rabobank berekenden op verzoek van de Telegraaf hoe voor middeninkomens de kansen zijn op de huizenmarkt. Het blijkt dat voor deze groep de prijs van een woning is opgelopen tot acht à negen keer het jaarinkomen. Dat was in de jaren negentig nog vier tot vijf keer. In zes jaar tijd daalde het percentage middeninkomens met een eigen huis dan ook van 64,4 tot 61,3 procent vorig jaar.

Gemiddelde huizenprijs boven de drie ton

In 2007 was iemand met een middeninkomen relatief net zo veel kwijt voor een huis. Alleen kostte een gemiddeld huis toen nog 248.325 euro. Inmiddels is dat meer dan drie ton. En de prijzen zullen naar verwachting verder stijgen door de grote vraag naar huizen en het geringe aanbod. Doordat de huizenprijzen verder stijgen, slaagt alleen nog de hoog verdienende middenklasser op de huizenmarkt.

De economen waarschuwen dat middeninkomens straks alle lasten niet meer kunnen dragen. Vorig jaar was deze groep gemiddeld bijna een kwart van hun netto besteedbaar inkomen kwijt aan de huur of hun hypotheek. In de leeftijd 17 tot 34 jaar was dat zelfs bijna 30 procent.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.