Jongeren slordig met geldzaken

Veel jongeren kunnen hun financiële verantwoordelijkheid niet aan. Ze lenen geld zonder te weten of ze het kunnen terugbetalen, sparen onvoldoende, hebben moeite met rondkomen en sluiten vaak geen aansprakelijkheidsverzekering. Dat zegt budgetinstituut Nibud.

Volgens het Nibud worden jongeren tot en met 25 jaar zonder voldoende financiële kennis en inzicht verantwoordelijk gesteld voor hun geldzaken. Het instituut pleit voor een betere financiële opvoeding thuis en op school.

Volgens het onderzoek leent meer dan een derde van jongeren boven de 21 jaar wel eens geld. De helft van hen leent bij een bank. Van deze groep heeft 30% geen idee hoe hoog de rente is en hoe lang ze moeten aflossen.

77% van de mbo’ers en 55% van alle werkloze jongeren heeft een spaarrekening, terwijl het gemiddelde bij alle jongeren 85% is. De meeste jongeren sparen niet regelmatig, alleen als er geld overblijft. Een kwart van de jongeren van 15 tot 25 jaar heeft moeite met rondkomen. Twee op de vijf staat wel eens rood.

Slechts de helft van de jongeren heeft een aansprakelijkheidsverzekering, blijkt uit het onderzoek. Bovendien heeft 30% van de jongeren die op zichzelf wonen geen inboedelverzekering.

Geen reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.