Jongeren verdienen meer met vakantiebaan

Jongeren verdienen deze zomer meer met hun vakantiebanen dan vorig jaar. Dat is vooral te danken aan de grote vraag naar vakantiekrachten, aldus de FNV.

Er staan volgens de vakbond veel vacatures open in de horeca, schoonmaak, entertainment en bij winkels. Ook bij vakantieparken zitten ze te springen om scholieren en studenten. De vakbond heeft ruim 400 scholieren en studenten tussen de 13 en 29 ondervraagd. Meer dan zeven op de tien hebben deze zomer een vakantiebaan of werken extra uren bij hun vaste bijbaan. Dat is ongeveer net zoveel als vorig jaar. De helft van de jongeren zegt zonder veel moeite vakantiewerk te hebben gevonden. De detailhandel en horeca zijn verreweg het populairst.

Schoonmaker best verdienende vakantiebaan

Wie voor het hoogste salaris gaat, kan het beste een zomerbaan zoeken als schoonmaker. Met een uurtarief van gemiddeld 10,99 euro is dat het best betaalde vakantiewerk. Een baan in de kroeg of bij de boer levert het minste op, gemiddeld minder dan 7 euro per uur. Over de hele linie ligt het gemiddelde uurloon op 8,21 euro. Dat is 1,25 euro meer dan vorig jaar.

Meisjes verdienen iets meer dan jongens

Voor het eerst verdienen meisjes gemiddeld iets meer dan jongens. Dat komt vooral doordat vrouwen in de groep van 24 tot en met 29 jaar vaak bijklussen in de zorg of detailhandel, terwijl veel van hun mannelijke leeftijdgenoten in de horeca werken. Dat scheelt meer dan 2 euro per uur in salaris.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.