Kans op pensioenkorting wordt groter

De dekkingsgraad van pensioenfondsen staat al een tijdje onder druk. Volgens pensioenadviseur Aon komt daardoor het moment steeds dichterbij dat ook op pensioenen gekort wordt.

De beleidsdekkingsgraad zakte in februari van 103 naar 102 procent. Dat is ruim onder de 105 procent die De Nederlandsche Bank als voorwaarde stelt. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen twaalf maanden. De actuele dekkingsgraad zakte van 97 procent naar 94 procent. Die dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen het beheerde vermogen van pensioenfondsen en de pensioenverplichtingen van nu en de toekomst. Daarmee worden pensioenkortingen in de toekomst een steeds reëler scenario, aldus Aon.

De pensioenfondsen hebben vooral last van de verdere daling van de rente. Fondsen moeten de pensioenen die ze nu en in de toekomst moeten uitkeren tegen de actuele rente waarderen. Als de rente lager is, moeten ze meer opzij zetten om hetzelfde bedrag uit te kunnen keren.

De vele miljarden die ze in kas hebben leveren door de lage rente minder rendement op en dus groeit de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen scheef. Alle reden om ook eens na te denken over een eigen pensioenpot. Daar hoeven geen miljarden in te zitten, maar een beetje vermogen om je pensioen later aan te vullen om comfortabel te kunnen blijven leven kan geen kwaad.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.