Koopkracht stijgt na vier jaar daling

De koopkracht van de Nederlandse bevolking is in 2014 met 1,5 procent gestegen. De stijging komt na vier jaar van opeenvolgende daling van de koopkracht, aldus het CBS.

Alle bevolkingsgroepen zagen hun koopkracht stijgen. Werknemers gingen er met 2,7 procent het meest op vooruit. Ondanks de lage cao-loonstijging nam de koopkracht van ambtenaren met 3,7 procent toe. De koopkracht van werknemers verbeterde mede doordat de pensioenpremies zijn verlaagd. Zelfstandigen gingen er met gemiddeld 0,3 procent maar weinig op vooruit. Maar daar is het onderlinge verschil erg groot. Bij een kwart van de zelfstandigen daalde de koopkracht met ten minste 13 procent, bij een ander kwart steeg deze met bijna 14 procent of meer.

Voor volgend jaar verwacht één op de vijf Nederlanders er op vooruit te gaan. Uit een onderzoek onder 1.000 Nederlanders blijkt dat mensen zich onder meer zorgen maken over hun financiële zekerheid en zelfredzaamheid. Vooral jongeren maken zich zorgen over hun financiële situatie.

Mensen maken zich vooral zorgen over de betaalbaarheid van de zorg, de hoogte van het pensioen en het behoud van werk. Sparen blijft voor veel mensen de manier om zich financieel zekerder te voelen. Gezondheidszorg, pensioen en werkloos of arbeidsongeschikt raken zijn de belangrijkste risico´s waarvoor mensen zich willen verzekeren.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.