Somber over financiële vooruitzichten

Wijzer in GeldzakenDe financiële situatie van veel Nederlanders is achteruit gegaan ten opzichte van een half jaar geleden. Dit blijkt uit een onderzoek van de Publieksmonitor Wijzer in Geldzaken.

Meer dan 40% van de Nederlanders merkt de invloed van de financiële crisis op de huishoud financiën door verlies van vermogen, daling van het (verwachte) pensioen en van inkomen. Voor het komend half jaar verwacht bijna een derde dat ze de crisis nog wel zullen blijven voelen in de portemonnee, vooral door inkomensdaling.

Ook blijkt dat de financiële veerkracht is afgenomen. Voor meer dan eenderde is een onverwachte uitgave van boven de 1.000 euro een probleem. 28% van de Nederlanders zegt een inkomensachteruitgang van meer dan 25% niet langer dan drie maanden te kunnen opvangen. Bijna 38% heeft geen voorzorgsmaatregelen getroffen om de gevolgen van de economische crisis op te vangen.

De Nederlander blijft zijn kennis van de financiën overschatten volgens het onderzoek. 80% zegt goed op de hoogte te zijn en de huishoudfinanciën onder controle te hebben. De feiten zijn dat ruim 37% van alle ondervraagden slechts een globaal beeld heeft van wat op de betaalrekening staat. Het beeld bij jongeren is niet veel rooskleuriger: 35% van de jongeren in de leeftijd van 18 t/m 24 jaar weet onvoldoende van hun spaarproducten; 38% van de 25-34 jarigen heeft relatief weinig kennis over hun hypotheken en over hun pensioenopbouw. Opnieuw blijkt ook dat men niet weer hoeveel de rente is bij rood staan op de betaalrekening. Mensen die wel eens rood staan denken dat de rente gemiddeld 8.6% is, terwijl deze momenteel rond de 15% ligt.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.