Nieuwe kabinet Rutte 3 in aantocht

Het aantreden van een nieuw kabinet is aanstaande. Afgelopen week lieten de beoogde coalitiepartners VVD, CDA, D66 en ChristenUnie steeds iets uitlekken over hun plannen. Wat weten we tot nu toe?

Het belastingstelsel wordt naar verwachting vereenvoudigd en telt als het aan het nieuwe kabinet ligt nog maar twee schijven: van 37 procent en iets van 50 procent. Dat levert de burgers meer geld op en de overheid minder. Dat moet dus gecompenseerd worden en dat gebeurt via de btw. Het lage tarief van 6 procent stijgt naar 9 procent.

Hypotheekrenteaftrek wordt verder beperkt

Verder wordt de hypotheekrenteaftrek versneld beperkt. Tot nu toe ging er steeds een half procentpunt van het maximale aftrekpercentage af, vanaf 2020 gaat er jaarlijks 3 procent vanaf om in 2023 uit te komen op 37 procent. Dat levert huizenbezitters minder voordeel op en die worden weer gecompenseerd door de eigenwoningforfait te verlagen.

De verwachting is dat het nieuwe kabinet binnen afzienbare tijd op het bordes met de koning staat. In de periode daarna zullen we meer te weten komen over de plannen en maatregelen van Rutte 3.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.