Nieuwe regelingen voor mensen met schulden

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel dat het bestaansminimum van mensen met forse schulden beter borgt. Ook mensen die schulden hebben, houden daardoor genoeg geld over om in de basale kosten van levensonderhoud te voorzien.

De nieuwe wet zorgt ervoor dat deurwaarders op een eenvoudiger manier kunnen berekenen welk deel van het inkomen niet naar de schuldeiser mag gaan. Ook kunnen schuldeisers beter op de hoogte zijn van elkaars incasso’s. Daardoor is het deel van het inkomen waar geen beslag op mag worden gelegd ook beter beschermd als er meerdere schuldeisers zijn. De wet moet in 2018 van kracht worden.

Adempauze om financiële zaken op orde te krijgen

Voor schuldenaren komt er bovendien een mogelijkheid om maximaal een half jaar adempauze te krijgen. In die tijd mogen schuldeisers niet aankloppen om geld op te eisen of spullen in beslag te nemen. Dat kan een schuldenaar met hulp van schuldhulpverlening de kans geven om alle zaken op een rij te zetten en tot een stabiele situatie te komen. De regeling gaat in op 1 april aanstaande.

Minder problematische betalingsachterstanden

Het aantal Nederlanders met een betalingsachterstand bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) is sinds juli 2016 met 5 procent gedaald. Dat blijkt uit de BKR Kredietbarometer. Met het invoeren van de nieuwe regels zou het aantal probleemgevallen verder moeten dalen.

In totaal staan er 10,3 miljoen Nederlanders geregistreerd in het in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Hiervan heeft 93 procent geen betalingsachterstand, 7 procent wél. Het aantal ‘goede betalers’ is met 29 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.