Rente weer verlaagd, wat te doen met je spaargeld?

Nu de ECB de rente vorige week opnieuw verlaagd heeft, lijkt vermogensgroei door sparen helemaal onmogelijk te worden. Bijna geen rente op je spaargeld, maar wel belasting en inflatie: het bedrag op je spaarrekening wordt alsmaar kleiner.

Zijn er mogelijkheden om toch wat meer rendement te krijgen op je spaargeld? Ja. Je kunt het geld voor langere tijd vastzetten bijvoorbeeld. De rente ligt dan iets hoger. Nadelen zijn dat je niet bij je geld kunt en dat je er niet van profiteert als de rente toch weer stijgt. Je kunt je spaargeld ook beleggen in aandelen. Je hebt dan een grotere kans op een goed rendement, maar er is altijd het risico dat je geld verliest. Alleen als je kiest voor een lange horizon en voor spreiding van de beleggingen, heb je iets meer zekerheid. Beleggen in obligaties is iets veiliger, maar levert weer een lager rendement op.

Je kunt met je spaargeld ook gaan aflossen op je hypotheek en daardoor besparen op de hypotheekrente. Nadeel is dat je geld dan in de stenen zit, je kunt er niet over beschikken. Geld investeren in zonnepanelen en isolatie zorgt ook voor een goed rendement. Maar die winst behaal je pas op de lange termijn. Ten slotte kunt je de aanschaf van een tweede woning overwegen. Als die in de loop van de tijd meer waard wordt, heb je op je investering verdiend.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.