Steek je geld in zonnepanelen!

Duurzame energie is hot! Terwijl de overheid grote windmolenparken uit de grond stampt en zonneweides aanlegt, nemen ook particulieren het heft in eigen hand. Steeds meer daken in Nederland worden vol gelegd met zonnepanelen. Geen wonder, want zonnepanelen zijn om verschillende redenen erg aantrekkelijk.

De vele voordelen van zonnepanelen

Als particulier heb je verschillende redenen om zonnepanelen te laten installeren. Hieronder vind je de belangrijkste op een rij:

1. Met zonnepanelen draag je bij aan een beter milieu
Met zonnepanelen wek je 100 procent groene stroom op. Dat betekent dat er geen vervuilende kolencentrales worden ingezet om in jouw energieverbruik te voorzien. Lekker duurzaam!

2. Zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening
Als je zelf stroom opwekt met zonnepanelen, hoeft je energieleverancier je veel minder stroom te leveren. Dat scheelt aanzienlijk op je energierekening, tot wel honderden euro’s per jaar.

3. Je woning krijgt een beter energielabel
Zonnepanelen zorgen voor een beter energielabel van je woning. En dat is heel aantrekkelijk! Zonnepanelen doen de verkoopprijs van je woning stijgen, omdat ze zorgen voor lagere vaste lasten voor de nieuwe bewoners. Bovendien staan huizen met een goed energielabel minder lang te koop dan huizen met een minder goed energielabel. Dubbel voordeel dus.

4. Je profiteert van een mooi belastingvoordeel
Ga je zonnepanelen kopen, dan kun je de btw op aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Dit is een eenmalige handeling die je eenvoudig zelf kunt doen en die je al gauw een paar honderd euro oplevert. Dat is gemakkelijk verdiend!

Zo vind je de beste zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een levensduur van gemiddeld dertig jaar. Bovendien vragen zonnepanelen om een aardige investering. Besluit je zonnepanelen te laten plaatsen, dan is het dus van het grootste belang dat je een weloverwogen keuze maakt. Vraag daarom altijd offertes aan bij verschillende aanbieders, zodat je het aanbod goed kunt vergelijken. Let er ook goed op dat je ‘appels met appels’ vergelijkt: de prijs van een zonnestroomsysteem zal verschillen per type zonnepanelen, het vermogen van de zonnepanelen, het aantal zonnepanelen enzovoort.

Geen investering?

Wil je geen investering doen in de aanschaf en installatie van zonnepanelen? Dan is het bij een aantal partijen nu ook mogelijk om zonnepanelen te huren! Je gaat dan een huurcontract aan voor gemiddeld tien jaar. Het huurbedrag ligt doorgaans lager dan je huidige stroomkosten, waardoor je direct begint met besparen. Na afloop van het contract is het mogelijk de zonnepanelen over te nemen voor een klein bedrag, waarna je nog zo’n twintig jaar profiteert van gratis groene stroom. Zo geniet je toch van de voordelen van zonnepanelen, maar kun je je spaargeld nog lekker ergens anders aan besteden. Win-win!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.