Verdere stijging huizenprijzen verwacht

Economen van Rabobank gaan ervan uit dat de huizenprijzen dit jaar en volgend jaar verder zullen stijgen. Het gaat zelfs om de sterkste prijsstijging sinds 2002. Dat staat in een rapport over de woningmarkt.

Volgens Rabobank zal dit jaar de gemiddelde prijsstijging 3,5 tot 5,5 procent bedragen, volgend jaar gemiddeld 5 tot 7 procent. De groei van de woningmarkt wordt onder meer veroorzaakt door de stijgende koopkracht en de groeiende werkgelegenheid. Ook blijft de rente voorlopig nog laag en zijn regels voor de aanschaf van een woning dit jaar soepeler dan in 2015. Verder speelt mee dat er relatief weinig nieuwe woningen worden opgeleverd, wat voor krapte op de markt zorgt.

Steeds minder woningen onder water

Door de stijgende huizenprijzen zullen steeds minder woningen onder water komen te staan. Voor starters op de woningmarkt neemt echter de betaalbaarheid af doordat de prijzen harder omhoog gaan dan de inkomens. Vooral in Amsterdam en Utrecht neemt de betaalbaarheid af omdat daar de prijzen het snelst omhoog gaan. Dat geldt in mindere mate ook voor steden in het zuiden van de Randstad en daarbuiten. Doordat huizenkopers uitwijken naar de omliggende regio’s, sijpelt de groei van de woningmarkt langzaam maar zeker door in heel Nederland.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.