Studenten verstandig en creatief met geld

Studenten GeldStudenten bedenken vaak creatieve oplossingen om aan het eind van de maand de eindjes aan elkaar te knopen. Ze doen boodschappen vlak voor sluitingstijd op zoek naar de beste kortingen of leveren statiegeldflessen in.

Dit blijkt uit onderzoek van de Rabobank. Met de start van het studiejaar staat een nieuwe lichting studenten voor de uitdaging om rond te leren komen. Uit het onderzoek blijkt dat studenten, in tegenstelling tot het heersende beeld, juist bewust omgaan met hun financiën. 70% geeft het laatste geld liever uit aan boodschappen dan aan drank of kleding. Studenten vinden grip op de financiële zaken belangrijk. Een op de drie checkt minstens een keer per dag het saldo. Met de Rabo Mobielbankieren app kunnen studenten altijd en overal de bankzaken regelen.

Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de studenten in Nederland weleens ‘aan het eind van hun geld een stukje maand over’ heeft. Opvallend is dat 75% er geen gewoonte van maakt om extra te lenen. Ze vinden lenen echt iets voor noodgevallen en als ze lenen doen ze dat liever bij vrienden of familie (64%). Voor een vijfde van de studenten is op ook echt op. Voor hen is geld lenen, rood staan of hun spaarrekening gebruiken geen optie. Meer dan de helft van de studenten vindt dat ze hun financiën goed bijhoudt. Bijvoorbeeld met behulp van mobiel bankieren.

Creatieve oplossingen

Om geen geld te hoeven lenen gaan studenten creatief en verstandig om met hun budget. Als ze krap bij kas zitten, bezuinigen studenten het eerst op uitgaan/drinken (33%) en op kleding (29%). Als het geld echt op is, blijft bijna de helft van de studenten weleens thuis, terwijl hun vrienden iets leuks gaan doen. Creativiteit blijkt uit de voorbeelden die studenten geven om nog meer uit hun geld te halen, zoals het lenen van geld van dronken vrienden in de hoop dat ze dit vergeten.

Rabo Mobielbankieren

Om studenten een handje te helpen creatief en verstandig om te gaan met hun geld, schiet de Rabobank te hulp. Tijdens de introductieweken maken studenten die het geld het hardst nodig hebben, kans op een financieel steuntje in de rug. De Rabo Mobielbankieren App geeft de student nog beter grip op de financiële situatie, omdat het mogelijk is altijd en overal de geldzaken te beheren. Of dit nu in de kroeg, onderweg naar hun ouders of in de collegezaal is.

Tips voor studenten om geld te besparen

Studenten zijn erg creatief om het maximale uit hun laatste geld te halen. Uit het onderzoek heeft de Rabobank de beste ‘schraaptips’ van studenten voor studenten verzameld:

  • Nodig jezelf elke avond bij andere vrienden uit voor het eten
  • Spaar je statiegeldflessen op tot het eind van de maand voor wat extra centen
  • Struin alle keukenkastjes af en organiseer een restjesdiner
  • Houd een kasboek bij waarin je al je inkomsten en uitgaven opschrijft, zodat je niet meer voor verrassingen komt te staan
  • Koop je boodschappen vlak voor sluitingstijd, dan zijn er vaak veel producten in de aanbieding
  • Maak een voedzame maaltijd met producten uit de natuur, zoals brandnetelsoep
  • Investeer in een treinkaartje en ga het hele weekend gratis bij je ouders eten en drinken. Vergeet als je weer teruggaat niet wat ‘boodschappen’ uit hun koel-/voorraad-/badkamerkast mee te nemen
  • Leer gitaar spelen en probeer geld te verdienen op het centraal station
  • Laat tijdens het uitgaan die dronken vriend je drankjes voorschieten, in de hoop dat hij het de volgende dag niet meer weet
  • Ruim je kamer of het hele huis grondig op en verkoop spullen die je niet meer gebruikt op internet.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.