Tips om geld te besparen in 2009

Geld BesparenDe dure maanden zijn voorbij en de tijd om geld te besparen is voor veel mensen aangebroken. De weg naar een goede financiële gezondheid begint met goede voornemens.

JeGeld geeft een aantal bepspaartips voor wie het nieuwe jaar goed wil beginnen.

Zet je geld op een goede spaarrekening

Heb je je spaargeld al op een rekening staan met een hoge rente? Veel mensen zijn de problemen met Icesave nog niet vergeten, maar vaak loont het toch de moeite om eens te bekijken welke rente je krijgt bij je bank. Er zijn diverse betrouwbare Nederlandse banken waar je een hogere spaarrente krijgt. Vergelijken van spaarrekeningen kan bijvoorbeeld op Fx.nl of Prijsvergelijk.

Haal meer uit je huishoudbudget

De verleiding om geld uit te geven aan dingen waar je later spijt van hebt is groot. Een beproefde methode om jezelf te beschermen tegen nutteloze impulsaankopen, is het bijhouden van een huishoudboekje. Noteer zorgvuldig in een boekje hoeveel geld je uitgeeft en waar je het aan spendeert.

De confrontatie met je werkelijke uitgaven doet meestal wonderen. Al snel zul je ervan staan kijken hoeveel geld je uitgeeft aan dingen waar je te weinig aan hebt in verhouding tot wat ze kosten. Als je zover bent, komt de rest vanzelf en ga je bijna automatisch je aankoopgedrag bijsturen. Op internet zijn ook een aantal diensten die je kunnen helpen met het huishoudboekje. Hethuishoudboekje.nl is zo’n voorbeeld.

Controleer of je niet over- of onderverzekerd bent

Zowel over- als onderverzekerd zijn kan je geld kosten. Ga op zoek naar alle overlappingen en hiaten en probeer ze weg te werken. Overlijdensdekkingen heb je mogelijk meer dan je denkt. Ze zitten vast aan tal van polissen zoals een levensverzekering, een persoonlijke ongevallenverzekering of een kredietverzekering. Mogelijk lopen er sommige dubbel en kun je geld besparen door er één of enkele te schrappen.

Ook reisverzekeringen behoren tot de toppers van de dubbele verzekeringen. Check in welke mate je hiervoor al verzekerd bent en sluit alleen een aanvullende polis af als dat nodig is.

Haal ten slotte ook je brand-, diefstal- en eventueel andere schadeverzekeringen eens uit de kast en kijk na of er geen aanpassingen nodig zijn. Heb je verbouwingen gedaan aan je woning, dan moet de verzekerde waarde van de woonhuis verzekering mogelijk opgetrokken worden. Heb je een diefstal- of brandalarm laten plaatsen, vraag dan om een korting aan de verzekeraar.

Bespaar op je autokosten

Nu de olieprijzen weer gedaald zijn bespaar je automatisch op de brandstofkosten. Profiteer daarvan om ook je andere autokosten naar beneden te halen, zodat je tegen een stootje kunt als de olieprijs weer stijgt.

Het brandstofverbruik van een auto kan tot wel 20 procent gereduceerd worden door rustig te rijden, snel over te schakelen naar een hogere versnelling, het toerental niet hoger te laten oplopen dan 2.500 à 3.000 toeren per minuut, zo weinig mogelijk abrupt te remmen of te versnellen en de motor stil te leggen in een file. Laat bij het naderen van een verkeerslicht of kruispunt je gaspedaal snel los en schakel zo laat mogelijk terug. Meer hierover kun je vinden op Hetnieuwerijden.nl.

Ook op je autoverzekering kunt je mogelijk besparen. Ga op zoek naar een goedkopere verzekering en maak gebruik van de jaarlijkse opzegbaarheid van de polis om over te stappen. Wie weinig rijdt is meestal gebaat met een kilometerverzekering of een verzekering met een laag maximaal kilometrage per jaar.

Steek je niet te diep in de schulden

Nooit was krediet zo gemakkelijk verkrijgbaar als de laatste jaren. Te veel krediet opnemen kan je echter in de problemen brengen. Bepaal dus voor jezelf een duidelijke limiet en zorg dat u daar niet over gaat. Zorg dat je de maandelijkse terugbetaling in alle gevallen kunt voldoen, ook als het financieel even wat minder gaat. Als je een BKR codering oploopt door te late betaling ben je uiteindelijk veel duurder uit.

Op internet kun je bijvoorbeeld de site van het Nibud raadplegen voor meer informatie over verantwoord geld lenen. Voor het vergelijken van krediet aanbieders kun je Lening Online bezoeken.

Reacties
  1. ole
  2. L. Gerrits

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.