Tips om te besparen op je maandlasten

Geld BesparenHoewel de kredietcrisis nu al jaren duurt beginnen inmiddels steeds meer mensen de gevolgen van de crisis nu pas echt te voelen. Steeds meer mensen proberen te besparen en kiezen ervoor om hun vaste lasten onder de loep te houden.

Een verstandige keus omdat dit een maandelijks terugkerende besparing kan opleveren. In deze vaste lasten zit vaak een keur aan verzekeringen. Vaak is men zich niet bewust van de verschillende verzekeringen die men heeft. Gelukkig ook maar want voor de meeste verzekeringen geldt dat het beter is als ze onbenut blijven.

De bedragen die maandelijks voor verzekeringen betaald dienen te worden zijn vaak laag waardoor het in eerste instantie niet de moeite lijkt om hierop te gaan bezuinigen. Toch heeft een gemiddeld gezin alleen al voor een koopwoning drie verschillende verzekeringen nodig; de overlijdensrisicoverzekering, de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Daar komt vaak nog een doorlopende reisverzekering, autoverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en natuurlijk de ziektekostenverzekering bij. Al deze verzekeringen bij elkaar zorgen voor een enorm bedrag op jaarbasis. Het loont daarom zeker om na te gaan welke verzekeringen je hebt en wat je hier maandelijks voor betaald.

Vaak kiezen mensen ervoor om hun verzekeringen af te sluiten bij de partij waar ze al verzekeringen of bankzaken hebben lopen. Dat is misschien overzichtelijker maar is in veel gevallen niet voordelig. Met name bij het afsluiten van een hypotheek kiezen mensen ervoor om op basis van gemak ook een overlijdensrisicoverzekering bij de hypotheekverstrekker af te sluiten. Vaak verwacht een hypotheekverstrekker dat de hypotheeknemer een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Op die manier heeft de hypotheekverstrekker de garantie dat de restschuld van de woning toch ingelost wordt wanneer de hypotheeknemer komt te overlijden. Toch is het in de meeste gevallen mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering bij een andere aanbieder af te sluiten dan bij de hypotheekverstrekker.

Wanneer men wil besparen is het dus zeker aan te raden om alle verzekeringen nog eens te heroverwegen. Natuurlijk is het belangrijk om niet onderverzekerd te zijn maar veel verzekeringen kunnen goedkoper. Daarnaast is het tegenwoordig makkelijk om goede onafhankelijke informatie over verzekeringen te vinden. De winst is dan met name te halen wanneer er voor verschillende verzekeringen verschillende aanbieders worden gezocht. Dit kan een gemiddeld gezin enkele honderden tot duizenden euro’s per jaar schelen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.