Twintigers zijn het meest gelukkig

Eén op de drie Nederlanders is relatief zeer welvarend en naar eigen zeggen gezond en tevreden met het leven. Een kwart is dat niet. Vooral mensen met een hoge opleiding scoren hoog op de schaal van welvaart en welzijn. Dit blijkt uit een studie van CBS over de kwaliteit van leven in Nederland.

Twintiger-stellen zonder kinderen zijn het gelukkigst. Zij zijn het meest tevreden, hebben een goede gezondheid, een baan en flink wat te besteden. Paren doen het sowieso bijna altijd beter dan alleenstaanden, omdat zij vaak twee inkomens hebben. En hoogopgeleiden doen het in welvaart en welzijn altijd beter dan laagopgeleiden, die bijvoorbeeld vaker werkloos zijn.

Achterblijvers in welvaart en welzijn

De groep achterblijvers in welvaart en welzijn bestaat vooral uit alleenstaande ouders met jonge kinderen, laagopgeleiden en mensen die moeten rondkomen van een uitkering.

CBS meet de ‘kwaliteit van leven’ aan de hand van de begrippen welvaart en welzijn. Iemands welvaart is groot als het inkomen van het huishouden waartoe hij of zij behoort bovengemiddeld is, waarbij rekening is gehouden met de omvang en samenstelling van het huishouden. Iemands welzijn is groot als hij of zij de eigen gezondheid als goed omschrijft en tevreden is met het leven.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.