Uit elkaar? Verschil tussen getrouwd en samenlevingscontract

Voor het gevoel maakt het ongetwijfeld niet uit of je getrouwd bent of samenwoont wanneer je relatie tot een einde komt. Het blijft immers een moeilijke beslissing om uit elkaar te gaan. In beide gevallen moet er bovendien van alles geregeld worden, dus zo heel veel verschil lijkt er -op het aanvragen van de echtscheiding na- in de eerste instantie niet te zijn.

Toch is dat niet helemaal waar. Het grootste verschil tussen een echtscheiding en het beëindigen van een samenlevingscontract zit in de financiële afwikkeling ervan. Het opzeggen van een samenlevingscontract is namelijk altijd kosteloos, terwijl er aan het aanvragen van een scheiding kosten verbonden zijn. Zo betaal je bij een scheiding altijd voor het indienen van het echtscheidingsverzoek door een advocaat en worden er legeskosten in rekening gebracht voor de uitspraak van de rechter. Op die manier ben je voor bij een scheiding als snel een paar honderden euro’s kwijt.

Een samenlevingscontract beëindigen

Wanneer de relatie van twee samenwonende partners met een samenlevingscontract tot een einde komt, zijn er uiteraard geen advocaat of rechter nodig. Het kan voorkomen dat voor het beëindigen van een samenlevingscontract de ene partner een aangetekende brief naar de andere partner stuurt. Hierin staat dat hij of zij het samenlevingscontract opzegt.

Het is echter gebruikelijker, dat er in het contract zelf een clausule is opgenomen waarin staat hoe en wanneer het samenlevingscontract ontbonden wordt. In veel gevallen wordt de samenleving beëindigt op het moment dat de twee partners niet meer met elkaar samenwonen. Met een dergelijke bepaling in het contract, worden er dus niet eens kosten voor de aangetekende brief gemaakt.

woman-kitchen-man-everyday-life-298926

Samenwonen en uit elkaar: niet altijd goedkoper

Toch is het iets te zwart-wit om te stellen dat het beëindigen van een samenlevingscontract nooit geld kost. Ook bij een samenlevingscontract moet het gezamenlijke bezit tussen de twee partners verdeeld worden – net als bij een huwelijk het geval is. De hypotheek van een koophuis en de waarde van het huis moet bijvoorbeeld door tweeën gedeeld worden. Wil één van de partners in het huis blijven wonen, dan zal hij of zij de andere partner moeten uitkopen.

Ook speelt de manier waarop de relatie beëindigt wordt natuurlijk een grote rol. Een echtpaar dat op goede voet uit elkaar gaat, kan de kosten zo laag mogelijk houden door te kiezen voor een online scheiding. Een samenwonend stel dat ruzie krijgt over de verdeling van de bezittingen, kan daardoor juist duurder uit zijn dat de scheidende partners.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.