Verkoop woningen blijft toenemen

De woningverkoop is in juli met meer dan 7 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Het Kadaster registreerde vorige maand in totaal 19.723 woningoverdrachten.

De woningmarkt in Nederland lijkt volledig hersteld van de recessie van de jaren hiervoor. Het aantal woningverkopen neemt snel toe en er komen niet heel veel nieuwe woningen op de markt omdat de bouw van nieuwbouwhuizen stagneert.

Dat drijft de prijzen van woning flink op, hoewel de woningprijzen nog niet precies op het niveau van voor de crisis liggen. Die stijgende prijzen zijn gunstig voor huizenbezitters. Daardoor neemt het aantal mensen met een zogeheten onderwaterhypotheek af. De verhouding tussen de waarde van de woning en de (resterende) hypotheekschuld wordt weer beter. Wie zijn huis wil verkopen, heeft minder vaak te kampen met een opbrengst die lager is dan de hypotheek en dus met een restschuld.

Krapte leidt tot overhaaste beslissingen

Aan de andere kant leidt de krapte op de woningmarkt soms wel alweer tot overhaaste beslissingen. Zo zijn er weer vaker mensen die een bod doen op een woning terwijl ze hun oude woning nog niet in de verkoop hebben en mensen die meer risico nemen om een woning te bemachtigen. Zoals een bod doen dat hoger blijkt dan de maximale hypotheek die iemand kan krijgen en zelfs afzien van de ontbindende voorwaarde voor het geval de financiering niet rondkomt. Niet verstandig. Laat u daarom goed adviseren over uw financiële mogelijkheden voor u serieuze stappen op de woningmarkt zet.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.