Vertrouwen in woningmarkt stijgt verder

Het vertrouwen van verkopers in de woningmarkt is dit jaar flink gegroeid. Ze waren nog niet eerder zo positief over de kans om hun huis te verkopen. Dat blijkt uit onderzoek van ING.

Het algehele vertrouwen in de woningmarkt groeide ook. De index die het vertrouwen weergeeft, steeg in het tweede kwartaal naar een stand van 67. Eind 2016 stond de index nog op 54. Mensen met een koopwoning verwachten dat de hypotheekrente nog laag blijft. Bovendien hebben steeds minder woningbezitters het idee dat hun woning onder water staat. Nog 6 procent van de woningeigenaren denkt dat dat wel zo is.

Huizenprijzen stijgen met bijna 8 procent

De huizenprijzen waren in mei gemiddeld 7,8 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. De afgelopen maanden was de prijzenstijging telkens de grootste sinds maart 2002 en dat is nu weer het geval.

De huizenprijzen laten al een paar jaar weer een stijgende lijn zien. Vergeleken met het dieptepunt van de woningmarkt in juni 2013 zijn huizen gemiddeld bijna 18 procent duurder geworden. De gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen is inmiddels weer ongeveer even hoog als in de zomer van 2006. Dat is nog wel bijna 8 procent lager dan op het hoogtepunt van de woningprijzen in augustus 2008.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.