Voortbestaan DSB Bank in het geding

DSB BankDe perikelen rond DSB Bank zijn maandag een nieuwe fase ingegaan. Het voortbestaan van de bank zou in het geding zijn en de De Nederlandsche Bank zou een noodregeling treffen.

Dat meldt De Volkskrant maandagochtend. Volgens de krant heeft Scheringa geprobeerd de bank te verkopen aan andere Nederlandse banken. Dat zou zijn mislukt. De Volkskrant stelde op basis van bronnen bij het ministerie van Financiën dat DNB klaar staat om in te grijpen. Het zou gaan om een zogenoemde noodregeling.

DSB Bank is in grote problemen gekomen doordat klanten met te hoge hypotheken en koopsompolissen met torenhoge provisies zijn opgezadeld. De Stichting Hypotheekleed heeft klanten van de bank anderhalve week geleden opgeroepen hun geld bij de bank weg te halen, waarna de internetsite van DSB enkele dagen moeilijk bereikbaar was.

Een woordvoerder van DSB Bank noemde de geruchten en het verhaal in de Volkskrant “absoluut onjuist”. De zegsman wilde niet verder op de berichtgeving in de media ingaan.

Een noodregeling zou inhouden De Nederlandsche Bank de touwtjes in handen krijgt. Dergelijke situaties komen amper voor in Nederland. De laatste keer dat de centrale bank moest ingrijpen, was bij Icesave in oktober vorig jaar.

Update 12.30u: Inmiddels is bekend dat DSB Bank onder curatele is geplaatst. Het voortbestaan van de bank is in gevaar gebracht doordat klanten massaal geld van hun rekening haalden. Daarnaast staat de solvabiliteit, de mate waarin de bank aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen, volgens de centrale bank onder grote druk.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.