WOZ-waarde huizen stijgt nauwelijks

WOZ Waarde huizenDe WOZ-waarde van huizen zal volgend jaar gemiddeld genomen gelijk blijven die van dit jaar. Dat zei Ruud Kathmann van de Waarderingskamer. Hij baseert zich op voorlopige cijfers van Nederlandse gemeenten.

Bij de bepaling van de WOZ-waarde voor 2010 baseert de Waarderingskamer zich op de situatie per 1 januari 2009. De gemeenten informeren de Waarderingskamer twee keer per jaar over de waarde van woningen in hun verzorgingsgebied. De WOZ-waarde is van belang omdat verschillende belastingtarieven erop gebaseerd zijn, zoals de Onroerend Zaak Belasting (OZB). Maar de toegekende waarde van het huis kan ook belangrijk zijn op hypothecair gebied.

Als de waarde van een woning lager is dan de WOZ-waarde, kan een bank het rentetarief optrekken als er een nieuwe renteperiode aanbreekt. Aan de andere kant kan een hogere WOZ-waarde ervoor zorgen dat een huiseigenaar bij nieuwe onderhandeling over rente juist gunstiger tarieven kan bedingen.

Het is voor het eerst sinds de introductie van de WOZ-waarde (1995) dat er geen stijging is. Wel treden er verschillen op naar regio en type woning. De Randstad blijft het goed doen, regio’s zoals Groningen, Friesland en Zeeland minder.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.