Belangrijkste belastingwijzigingen per 1 januari

Komend jaar veranderen er weer een aantal belastingregels en -percentages, onder meer op het gebied van inkomstenbelasting, loonbelasting, schenk- en erfbelasting, belastingen op milieugrondslag, autobelastingen, vennootschapsbelasting, btw en accijns.

Een overzicht van een aantal van de maatregelen. Het complete overzicht vindt u hier.

Heffingsvrij vermogen en Box 3

Met ingang van volgend jaar wordt het heffingsvrije vermogen in box 3 verhoogd van 25.000 euro naar 30.000 euro. Voor fiscale partners geldt een gezamenlijk heffingsvrij vermogen van 60.000 euro, dit was 50.000 euro. Ook wordt meer rekening gehouden met de huidige lage spaarrente. De heffing in box 3 zal met ingang van komend jaar dichter aansluiten bij de gemiddelde werkelijke rendement.

Pleegkind en ouder niet langer verplicht tot fiscaal partnerschap

Voor pleegkinderen en hun verzorgende ouders, die een pleegvergoeding of kinderbijslag ontvangen, kan het financieel ongunstig zijn om elkaars fiscale partner te worden als het pleegkind 18 jaar oud wordt. Daarom kunnen pleegkinderen en hun verzorgende ouders vanaf 1 januari 2019 aan de Belastingdienst vragen om het fiscaal partnerschap te veranderen.

Ouderenkorting

De ouderenkorting gaat volgend jaar omhoog. In 2019 wordt het bedrag van de ouderenkorting na indexatie met 115 euro verhoogd waardoor deze 1.418 euro zal bedragen.

Verhoging tabaksaccijns

Sigaretten, rooktabak en sigaren worden duurder vanaf 1 april 2019. Zo wordt een pakje van 20 sigaretten 18 cent duurder (accijns+btw) en een pakje shag van 40 gram wordt 36 cent duurder.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.