Belastingvoordeel bij aanschaf bril

Het kan erg voordelig zijn om in 2008 nog even snel een bril of een ander hulpmiddel zoals een gehoorapparaat te kopen. Dat zou wel eens goedkoop kunnen uitpakken.

Voor de inkomstenbelasting bestaat een aftrekpost voor ziektekosten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen algemene uitgaven en specifieke uitgaven. Onder specifieke uitgaven vallen ook hulpmiddelen. Hulpmiddelen zijn voorzieningen of apparaten die een mens in staat stelt de normale lichaamsfuncties uit te oefenen. Zonder gebruik van het hulpmiddel is dat niet mogelijk. Ook brillen en lenzen, gehoorapparaten, steunzolen, kunstgebit en prothesen vallen onder de uitgaven voor hulpmiddelen.

Een belastingplichtige die voor 2008 meer dan 325 euro aan specifieke uitgaven heeft, heeft recht op de chronische ziektekostenaftrek van 821 euro. De persoon in kwestie moet dan nog geen 65 jaar zijn, niet arbeidsongeschikt en niet lijdend aan een chronische ziekte.

Met ingang van 2009 wordt de aftrek van buitengewone uitgaven in verband met ziekte zeer drastisch beperkt. Er blijft enkel een beperkte fiscale regeling voor zeer hoge, buitengewone uitgaven. Het kan daarom zeer aantrekkelijk zijn in 2008 nog een nieuw hulpmiddel te kopen.

Reacties
  1. Arno Castel
  2. Paul Martens

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.