Huishouden betaalt meer vaste lasten in 2018

De vaste lasten zijn voor de meeste huishoudens dit jaar gestegen. Ze betalen meer voor gas, water en elektra, met name omdat de zogeheten precariobelasting met gemiddeld 33 procent omhoog zijn gegaan.

Meer belasting op drinkwater

De precariobelasting wordt door een aantal gemeenten nog opgelegd aan drinkwater- en netwerkbedrijven voor het gebruik van voorzieningen als waterleidingen en kabels. De bedrijven berekenen deze belasting door aan de consument. De belasting is inmiddels afgeschaft, maar in gemeenten waar hij in februari 2016 bestond, mag de heffing nog tot 2022 blijven.

OZB stijgt meer dan gemiddeld in veel gemeenten

Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 0,8 procent meer voor de belastingen aan gemeente, provincie en waterschap. De gemeentelijke lasten stijgen gemiddeld 0,7 procent, de waterschapslasten 1,7 procent en de provinciale lasten blijven gelijk. Een meerpersoonshuishouden met een koopwoning betaalt gemiddeld 1.312 euro aan lokale belastingen, waarvan 721 euro aan de gemeente, 259 euro aan de provincie en 332 euro aan het waterschap.

Huurders betalen gemiddeld 870 euro, waarvan 358 euro voor de gemeente, 279 euro voor de provincie en 253 euro voor het waterschap. Ze zijn daarmee gemiddeld 0,2 procent meer kwijt dan vorig jaar.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.