Enkele maatregelen uit de Miljoenennota

Voor het grootste deel van de Nederlanders ziet 2016 er financieel beter uit. Volgens het kabinet gaat ruim 80 procent van de mensen er dankzij het economische herstel en de voorgenomen maatregelen in koopkracht op vooruit.

Werkenden met een laag inkomen profiteren het meest. Gemiddeld zien mensen met een baan volgend jaar hun koopkracht met 750 euro stijgen. De plannen moeten nog wel goedgekeurd worden door de Tweede Kamer.

Een aantal plannen uit de Miljoenennota 2016 op een rij

  • Het verschil tussen bruto en netto loon wordt verkleind door de verlaging van de lasten op arbeid. Dat betekent dat werknemers met hetzelfde bruto loon netto meer overhouden.
  • De belasting over vermogen wordt vanaf 2017 anders berekend. Globaal komt het erop neer dat de belasting voor mensen met een vermogen onder de ton omlaag gaat. Tussen een ton en een miljoen vermogen stijgt de belasting iets. Boven het miljoen is de stijging groter.
  • Zoals al eerder bekend gaat de kinderopvangtoeslag flink omhoog. Door kinderopvang te stimuleren moeten werk en privé makkelijker kunnen worden gecombineerd.
  • De totale zorgkosten stijgen volgend jaar met 3,6 procent van 65,5 naar 67,8 miljard euro.
  • De zorgpremie stijgt volgend jaar met ongeveer 7 euro per maand. Dat voorspelt het kabinet althans. De definitieve premie wordt in november door de zorgverzekeraars bekendgemaakt en niet zelden wijkt die af van wat het kabinet voorspelt.
  • De maximale zorgtoeslag stijgt met 6 euro per maand. Het eigen risico komt in 2016 uit op 385 euro.
  • Het vaderverlof (partnerverlof) wordt vanaf 2017 verlengd van twee naar vijf dagen.
  • Vanaf 1 januari 2017 wordt de schenkingsvrijstelling verruimd naar 100.000 euro. Iedereen mag iedereen 100.000 euro belastingvrij schenken. Het geld moet wel door de ontvanger aantoonbaar gebruikt worden voor de eigen woning.

Wordt het jaar 2016 er voor jou ook beter op?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.