Belangstelling voor hypotheken neemt weer toe

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) ziet dat de belangstelling voor hypotheekadvies weer voorzichtig toeneemt.

In december, januari en februari is de hypotheekmarkt in Nederland sterk gedaald, soms wel tot 50% ten opzichte dezelfde maanden in het jaar daarvoor. Maar uit een onderzoek van de NVHP blijkt dat ruim 20% van haar leden in maart weer meer consumenten zag die zich oriënteren op een hypotheek. De stijgende belangstelling doet zich voor bij zowel starters die zich op de aanschaf van hun eerste woning oriënteren, als bij doorstromers. Dit zijn consumenten die al over een eigen woning beschikken, maar overwegen om een andere, vaak grotere, woning te kopen.

De toename van het aantal consumenten dat zich oriënteert op een hypotheek kan er op wijzen dat er weer meer woningen verkocht gaan worden. De fase van oriëntatie gaat nu eenmaal vooraf aan de feitelijke verkoop. Een adviseur besteedt gemiddeld 20 tot 30 uur aan een compleet hypotheekadvies. Dat wil zeggen van het eerste contact met de consument tot en met het passeren van de hypotheekakte. Ergens eind april en in mei moet zichtbaar worden of de grotere belangstelling voor hypotheekadvies heeft geleid tot meer woningverkopen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.