Beperking hypotheekrente aftrek geen taboe meer

De VVD moet nadenken over beperking van de aftrek van de hypotheekrente. Ook voor deze partij moet dit onderwerp bespreekbaar zijn. Dat zei VVD-prominent Ed Nijpels vorige week. 

De VVD heeft altijd vastgehouden aan de hypotheekrenteaftrek, maar volgens Nijpels is dit niet meer vol te houden. “Geen enkele politieke partij kan het zich veroorloven dit absoluut onbespreekbaar te houden.” Nijpels hekelde de “idioot grote hypotheeklasten”. De hypotheekrenteaftrek zit jonge huizenkopers alleen maar in de weg omdat ze zich door de hoge huizenprijzen nauwelijks een woning kunnen veroorloven. Het instrument was bedoeld om het bezit van een eigen huis te bevorderen, maar daar is nu geen sprake meer van, vindt Nijpels. “Het middel dient het doel niet meer.”

Ook VVD-prominent Frans Weisglas pleit voor het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek. Het kabinet kan volgens hem beter de hypotheekrenteaftrek aanpakken in plaats van met nieuwe bezuinigingen te komen. Ook CDA-minister Maxime Verhagen zei onlangs dat geen enkel middel onbesproken zal blijven om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Hij sloot de beperking van de hypotheekaftrek niet uit. Ook financieel toezichtshouders AFM en De Nederlandsche Bank denken dat het ongemoeid laten van de aftrek ongewenst is.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.