Beperking hypotheekrenteaftrek geen taboe

De meeste woningbezitters zien liever dat de hypotheekrenteaftrek beperkt wordt dan dat er bezuinigd wordt op de AOW, uitkeringen, gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid. Dat is de uitkomst van een peiling van Vereniging Eigen Huis.

Volgens de meeste eigenwoningbezitters en huurders staat de woningmarkt er momenteel (zeer) slecht voor. Als grootste problemen noemen eigenwoningbezitters onder meer de verkoopbaarheid van hun woning, het gebrek aan geschikte woningen voor starters, dalende prijzen van koopwoningen en mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. De huurdersgroep maakt zich vooral zorgen om de hoge koopwoningprijzen, het gebrek aan geschikte woningen voor starters en de lange wachtlijsten voor huurwoningen.

De politieke discussie over de renteaftrek brengt zowel eigenwoningbezitters als huurders in grote onzekerheid. Daarbij verwacht circa de helft van de eigenwoningbezitters en huurders dat een nieuw kabinet de renteaftrek zal gaan beperken. Het standpunt van politieke partijen over de renteaftrek speelt voor 7 van de 10 deelnemers aan de peiling een belangrijke rol bij hun stem op 9 juni. De deelnemers vrezen de gevolgen van een beperking van de renteaftrek. Van de kopers en huurders denkt dat 70 procent de prijzen van koopwoningen zullen dalen als de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. Driekwart van de eigenwoningbezitters denkt dat zij te maken zullen krijgen met hogere hypotheeklasten. Voorts denkt ruim de helft dat het moeilijker zal worden om de eigen woning te verkopen.

Toch is de hypotheekrenteaftrek geen taboe. Bijna 90 procent van de respondenten vindt dan wel dat de politieke discussie ook moet gaan over zaken als de overdrachtsbelasting. Een meerderheid van de woningbezitters en huurders bespaart liever op de hypotheekrenteaftrek dan op zaken als AOW, de uitkeringen, gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid op straat. Besparen op integratie, kunst en cultuur krijgt wel de voorkeur boven beperking van de renteaftrek.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.