Consumentenbond wil toezicht hypotheekrente

consumentenbond.gifDoor ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt kunnen banken goedkoper geld lenen. De rente die hypotheekbezitters betalen ligt echter hoger en is afhankelijk van de rentevastperiode en risicoklasse. 

Vorige week maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend dat de winstmarge van banken gemiddeld 0,74 procentpunt bedraagt. De ACM concludeerde dat banken terughoudender zijn geworden met het verstrekken van hypotheken: ze  rekenen hogere tarieven om zo minder hypotheken af te sluiten. Dit zou een gevolg zijn van de strengere eisen die overheden en kredietbeoordelaars aan banken stellen.

Ook is er weinig concurrentie van buitenlandse banken. Wel heeft een flink aantal hypotheekverstrekkers in april de hypotheekrente naar beneden bijgesteld omdat zij goedkoper kunnen lenen.

De Consumentenbond is van mening dat onafhankelijk toezicht op de hoogte van de hypotheekrente hard nodig is. De bond vraagt Minister Dijsselbloem (Financiën) in een brief opnieuw om controle van de hypotheekhoogte in te stellen. Zo’n regeling geldt ook in de energiesector, omdat ook daar het risico is op een gebrek aan concurrentie tussen de leveranciers.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.