Eigen Huis wil onderzoek hypotheekmarkt

Hypotheek onderzoekVereniging Eigen Huis (VEH) roept de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op om de concurrentieverhoudingen op de Nederlandse hypotheekmarkt opnieuw te onderzoeken. 

Volgens VEH is de situatie op de hypotheekmarkt verslechterd. Dat komt doordat buitenlandse baken als de Franse bank BNP Paribas zich uit de Nederlandse markt terugtrekken. Ook SNS Bank doet minder in hypotheken. VEH vindt dat de gezonde concurrentie in de markt hierdoor verdwijnt en dat de rentemarges weer oplopen.

De angst voor te weinig concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt komt ook doordat ING en ABN Amro niet met de rentetarieven mogen stunten. Zij hebben deze beperking opgelegd gekregen voor de staatssteun die ze hebben ontvangen. VEH-directeur Rob Mulder: “Wij vragen de NMa om opnieuw te kijken of de gewijzigde concurrentieverhoudingen wel stroken met een gezonde hypotheekmarkt, of dat er sprake is van ‘mededingingsbeperkend gedrag’. Dat laatste is nadelig voor de consument, omdat er voor banken dan geen prikkel is om scherpe rentetarieven aan te bieden.”

De NMa vindt het niet nodig opnieuw onderzoek te doen. “Ieder signaal uit de markt waaruit blijkt dat de concurrentie in het geding is, nemen we uiteraard serieus”, aldus een woordvoerster. “Er is voor ons echter nog geen aanleiding de sector extra in de gaten te houden.”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.