Huiseigenaren: hypotheekrenteaftrek behouden

Vier op de tien huizenbezitters in Nederland (38%) wil de hypotheekrente aftrek laten zoals hij is. Wat dat betreft is de stemming over dit onderwerp sinds de crisis nauwelijks veranderd.

Dat blijkt uit onderzoek van marketingbureau USP onder negenhonderd mensen. Bij de vorige peiling in april 2008 vond 40 procent, slechts 2 procent meer, dat er niets aan de hypotheekrenteaftrek veranderd mag worden. Slechts vier procent van de woningbezitters wil helemaal van de hypotheekrenteaftrek af. Gedeeltelijk afschaffing maakt met 17 procent iets meer kans.

Wel aan populariteit wint het laten vervallen van de renteaftrek boven een bepaalde woningwaarde, bijvoorbeeld boven de miljoen euro. Van de huizenbezitters voelt 35 procent hier voor, 10 procent meer dan vorig jaar. Nderlanders met een inkomen onder de 1600 euro per maand hechten meer (43 procent) aan de aftrek dan mensen met een midden- of een hoog inkomen (respectievelijk 34 en 33 procent). Dit terwijl midden- en hoge inkomens relatief sterker profiteren van de aftrek.

“Veel huizenbezitters hebben de renteaftrek hard nodig,” verklaart marktonderzoeker Iddo Meijer van USP de hardnekkige populariteit ervan. ”Een behoorlijk grote groep leent maximaal en komt zonder de aftrek in de problemen.”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.