Hypotheek aflossen met een belastingvrije schenking

De hypotheekregels worden steeds strenger. De tijd van top-hypotheken afsluiten ligt al lang achter ons en sinds 2009 zijn de woningprijzen gedaald. Dit heeft tot gevolg dat veel koopwoningen onder water staan. De uitstaande hypotheek is daarmee hoger dan de waarde van de woning. Bij verkoop van de woning zou er een enorme restschuld kunnen ontstaan.

De hypotheek versneld aflossen is een methode om ervoor te zorgen dat de woning minder of helemaal niet meer onder water staat. Bovendien zal een tussentijdse aflossing de maandlasten omlaag brengen. Niet alleen een lucratieve manier om maandelijks wat geld over te houden, maar ook nog eens een slimme keus. De hypotheekrenteaftrek wordt namelijk steeds meer beperkt, waardoor vooral de huizeneigenaren in de hoogste belastingschijf hogere maandlasten krijgen.

belastingvrije schenking

Ouders mogen belastingvrij schenken

Ouders mogen hun kind jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Wanneer het geld gebruikt wordt voor de aflossing van de hypotheek, dan mogen ouders in 2016 tot 53.016 euro belastingvrij schenken. In 2017 is dit bedrag zelfs 100.000 euro. Dit is dezelfde situatie als in 2014, waar toen massaal gebruik van werd gemaakt. Voorwaarde is wel dat dit bedrag ook echt aan de aflossing van de hypotheek wordt besteedt. Andere voorwaarde is dat het in 2016 om een ouder-kindrelatie gaat. In 2017 geldt deze laatste regel niet meer en mogen ook anderen belastingvrij schenken, mits dit bedoeld is om de hypotheek af te lossen. Op internet staan alle nieuwe regels rondom hypotheken op een rij. Kijk ook eens op de website van de belastingdienst, wie belastingvrij mag schenken onder welke voorwaarden.

Krijg je geen schenking via ouders of anders? Bereken dan de maandelijkse kosten van een hypotheek eerst om duidelijk te krijgen welke kosten een hypotheek met zich meebrengt. Ook voor wie wél een schenking krijgt, is het altijd raadzaam om beiden situaties met elkaar te vergelijken. Wat levert het jou maandelijks op? Tussentijds de hypotheek aflossen brengt altijd voordelen met zich mee, zowel op de korte als de lange termijn.

Voorkom financiële problemen

Stellen die uit elkaar gaan, zitten vaak met een koopwoning in hun maag. Omdat in veel gevallen de hypotheek hoger is dan de waarde van hun woning, brengt dit beiden partijen financieel in de problemen wanneer de Nationale Hypotheek Garantie niet va toepassing is. Een belastingvrije schenking kan dan helpen, waardoor de woning niet met verlies verkocht hoeft te worden.

Belangrijk is om vooraf duidelijk te stellen hoe de financiële situatie voor en na de belastingvrije schenking verdeeld wordt. Dit geldt vooral voor stellen die niet getrouwd zijn of officieel als partners geregistreerd staan. Een financieel adviseur kan hierin adviseren, maar soms is de tussenkomst van een advocaat verstandiger.

Reacties
  1. Oonk

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.