Hypotheek oversluiten populair door lage rente

Vier op de vijf huizenbezitters denken erover om hun hypotheek over te sluiten nu de hypotheekrente historisch laag staat. Dat blijkt uit een onderzoek van SNS dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panelwizard.

Bijna 35 procent van de ondervraagden heeft erover nagedacht en heeft advies ingewonnen of gaat dat binnenkort doen. Iets minder dan de helft (44,8 procent) laat het vooralsnog bij nadenken. Een op de vijf zegt er niet over te hebben nagedacht. Een kwart van de respondenten die zich heeft laten informeren, sluit daadwerkelijk de hypotheek over. Ruim 60 procent doet dit uiteindelijk niet, meestal vanwege de boete die ze moeten betalen bij het oversluiten.

Vereniging Eigen Huis wijst er overigens op dat huiseigenaren met een spaarhypotheek er niet zonder meer vanuit kunnen gaan dat een renteverlaging leidt tot lagere maandlasten. Behalve de rente, wordt namelijk ook de spaarpremie aangepast. Die gaat omhoog. De hypotheekaftrek is alleen van toepassing op de betaalde rente en niet op de betaalde spaarpremie. Daardoor kunnen de uiteindelijke netto maandlasten na een renteverlaging zelfs hoger zijn dan daarvoor.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.