Hypotheekregels banken worden soepeler

In het derde kwartaal heeft 48 procent van de banken hun hypotheekcriteria versoepeld. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB).

In de driemaandelijkse Bank Lending Survey van DNB wordt banken gevraagd naar hun mening over kredietverlening aan huishoudens en bedrijven én de criteria die ze daarbij hanteren. Door toegenomen concurrentie en minder risico´s bij de verstrekking hanteert ongeveer de helft van de banken mildere criteria. De vraag naar woninghypotheken is gestegen in het derde kwartaal van 2017. Het aantal banken dat een stijging signaleert, 53 procent, is wel gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal. Toen was dat aandeel nog 72 procent.

Minder Nederlanders in problemen door hypotheek

Nederlandse hypotheekbezitters zitten minder vaak in de problemen vanwege hun hypotheek. Een half jaar geleden hadden nog 105.000 huishoudens een langdurige betalingsachterstand op hun hypotheek, per 1 oktober waren er 90.600.

Volgens het Centraal Krediet Informatiesysteem van Stichting BKR, dat het aantal mensen met hypotheekproblemen registreert, is dit het tiende achtereenvolgende kwartaal van daling. Wel is het aantal probleemgevallen onder hypotheekbezitters nog zo’n derde hoger dan vijf jaar geleden. Stichting BKR noteerde in juli 2015 voorlopig de meeste mensen met hypotheekproblemen: 113.000. Volgens de stichting is het niet iets wat alleen slechts de laagste inkomens treft; ook de hogere middeninkomens hebben geregeld betalingsproblemen. Volgens BKR Nederland relatief weinig hypotheekachterstanden.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.