Hypotheekrente 30 jaar vast, minder NHG hypotheken

Een grote groep huizenkopers legt de hypotheekrente voor 30 jaar vast. Door de historisch lage rente is dat aantal de laatste weken fors gegroeid.

De rente die op een hypotheek met een looptijd van 30 jaar is bij sommige aanbieders al 2,7% met Nationale Hypotheekgarantie. De goedkoopste NHG-hypotheek met een looptijd van tien jaar is slechts enkele tientjes per maand goedkoper, een verschil dat verdampt zodra de rente stijgt en iedereen met een korter lopende hypotheek naar een hoger tarief moet oversluiten.

In 2011 sloten de meeste huizenkopers nog een tienjaarshypotheek af, daarna kreeg een lening voor twintig jaar de voorkeur, en nu lijkt dertig jaar vast favoriet te worden.

Minder NHG-hypotheken

Het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) meldt dat in het 2e kwartaal van dit jaar 28.300 huishoudens de aankoop of verbouwing van hun woning hebben gefinancierd met de NHG.

Dit is 8% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Wat meespeelt is dat het WEW in het 2e kwartaal aankondigde de kostengrens per 1 juli te handhaven op 245.000 euro. Hierdoor bleef de piek uit, die in juni 2015 ontstond, omdat toen per 1 juli de kostengrens omlaag ging.

Van het aantal verstrekte hypotheken binnen de kostengrens is in het 2e kwartaal van 2016 circa 74% met de NHG verstrekt. Dat is een daling ten opzichte van vorig jaar (78%), maar ligt nog steeds boven het aandeel van voor de crisis in 2008 (54%).

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.