Hypotheekrente hoger door hogere marges

De huizenmarkt in het duurdere segment herstelt onvoldoende doordat banken een steeds hogere renteopslag vragen voor hypotheken die buiten de Nationale Hypotheekgarantie vallen.

Wie een hypotheek met NHG heeft, betaalt doorgaans een lagere hypotheekrente. Het renteverschil tussen NHG en niet-NHG is echter verdrievoudigd ten opzichte van de periode voor de crisis. Toen varieerde de opslag voor niet-NHGhypotheken nog tussen 0,2 en 0,4 procentpunt. De gemiddelde rente op een NHG-hypotheek met een looptijd van tien jaar is vorig jaar gedaald van 4% naar 3%.

Maar de rente op hypotheken zonder NHG schommelt nog altijd rond 4%. Dat treft vooral de huizen in het duurdere segment.
Het renteverschil tussen beide hypotheeksoorten is minder groot voor huizenkopers die eigen geld meenemen. Bij een lening van 90% van de waarde van het huis is het renteverschil met NHG nog maar 0,5 procentpunt. Veel huizenkopers zijn echter aangewezen op een hypotheek van 100% of meer.

Uit berekeningen van Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Universiteit van Amsterdam blijkt bovendien dat tussen maart en november 2014 de extra winstmarge van banken op hypotheken gegroeid van 0,43 naar 0,92 procentpunt. De overwinsten zijn volgens VEH vooral te wijten aan het gebrek aan concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt. De vereniging vindt dat de politiek de barrières voor buitenlandse aanbieders moet slechten.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.