Hypotheekrente kan verder omlaag

Vereniging Eigen Huis (VEH) is van mening dat de hypotheekrente verder omlaag kan. VEH baseert haar conclusies op een onderzoek naar de winst van banken op hypotheken.

Hoewel de hypotheekrente historisch laag is, is de winst op hypotheken van banken en andere geldverstrekkers de laatste tijd weer toegenomen doordat zij een extra winstopslag rekenen. De gemiddelde extra winstmarge steeg tussen juni en november 2015 van 0,25 procentpunt naar 0,46 procentpunt. Dat is bijna een verdubbeling. De Universiteit van Amsterdam heeft berekend dat een huiseigenaar met een nieuwe hypotheek van circa 200.000 euro ongeveer 75 euro bruto per maand meer moet betalen dan ongeveer een half jaar geleden.

Banken halen hun geld op via de kapitaalmarkt, waar de rente historisch laag staat. Maar volgens het onderzoek wordt dit slechts ten dele doorberekend aan de consument. Zo is de hypotheekrente in 2015 met 2,86% nauwelijks gewijzigd voor een nieuwe hypotheek of verlenging met een rentevaste periode van bijvoorbeeld tien jaar. Rabobank en ABN Amro zeggen zich niet te herkennen in het beeld van VEH.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.