Koopwoningen 7,4 procent duurder in april

Bestaande koopwoningen waren in april 7,4 procent duurder dan in april 2016. Dat is de hoogste prijsstijging na maart 2002. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen.

Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau 8,3 procent lager.

Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 16,7 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in april 2017 ongeveer even hoog als in het voorjaar 2006. Het Kadaster bracht recent naar buiten dat het in april 16.694 verkochte woningen registreerde. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 72.605 huizen verkocht. Dat is ruim een vijfde meer dan in dezelfde periode van 2016.

Hypotheken hoger dan ooit

Ondanks steeds strenger wordende leennormen sloten we in Nederland nog nooit zulke hoge hypotheken af als in het eerste kwartaal van 2017. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau IG&H.

Gemiddeld leenden consumenten 281.000 euro voor de aankoop van een huis. De steeds hogere hypotheekbedragen komen voort uit een lage hypotheekrente en stijgende huizenprijzen. De hypotheekomzet behaalde het hoogste niveau in tien jaar tijd en steeg met 43%, de sterkste stijging ooit. En dat terwijl steeds meer mensen een huis kopen zonder een hypotheek af te sluiten.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.