Lage rente is niet gewoon volgens DNB

De lage rente heeft grote voordelen voor huishoudens en bedrijven met een lening of hypotheek. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt wel dat mensen gaan wennen aan deze extreem lage rente. Dat kan problemen opleveren als de rente stijgt.

DNB bank ziet de matige economische groei en de lage rente als de grootste gevaren voor de stabiliteit van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Met name pensioenfondsen en verzekeraars voelen nu al de nadelen van de lage rente. Bij consumenten en bedrijven loert het gevaar op de iets langere termijn. Vooral huishoudens met een hoge aflossingsvrije hypotheek en zwakke bedrijven met hoge schulden kunnen in de problemen komen op het moment dat de rente weer naar een normaler peil stijgt. De bank adviseert daarom lage rentelasten te gebruiken om leningen versneld af te lossen.

Gevolgen bij een stijgende rente

Volgens DNB gaan de lasten voor bestaande hypotheken gemiddeld met 110 euro per maand omhoog als de rente in 2019 twee keer hoger zou zijn dan nu. Een kleine groep zou dan zelfs meer dan 300 euro per maand extra moeten betalen. Dat geldt vooral voor veertigers met een relatief hoge hypotheek, waarop weinig tot niets wordt afgelost. Starters lossen door de huidige regels meer af en lopen daardoor minder gevaar bij een stijgende rente.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.