De NHG-grens wordt verlaagd, wat betekent dat?

Sinds 1 juli 2015 gelden nieuwe voorwaarden voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De belangrijkste verandering is nog wel dat de grens voor het verkrijgen van NHG verlaagd is van 265.000 naar 245.000 euro. Wij zetten de drie belangrijkste gevolgen voor je op een rijtje:

Wat mag een woning maximaal kosten bij een NHG-kostengrens van 245.000 euro?

Binnen deze kostengrens wordt altijd rekening gehouden met 6 procent aan bijkomende kosten. Hierbij kunt u denken aan taxatiekosten, notariskosten, de provisie die u voor NHG betaalt en advieskosten. Wanneer deze 6 procent aan kosten van het maximale bedrag afgetrokken worden, blijft er een maximaal aankoopbedrag over van 231.132 euro.

Ik heb ook eigen geld. Als ik nou zelf geld inleg en maximaal 245.000 leen, kan ik dan een woning aankopen die duurder is dan 231.132 euro?

Helaas is dit is niet mogelijk. Eigen middelen, zoals bijvoorbeeld spaargeld, hebben geen invloed op de maximale koopsom.

Ik heb een koopovereenkomst getekend met de vorige eigenaar waarvan de koopsom (kosten koper) 236.132 euro is. In dit bedrag zit ook 5.000 euro aan roerende zaken (bijv. inboedel). Kom ik dan nog in aanmerking voor NHG?

Ja, NHG is alleen van toepassing op onroerende zaken. Dit betekent dat de koopsom exclusief roerende zaken voor NHG leidend is. U kunt in dit voorbeeld dus uitgaan van een koopsom van 231.132 euro. Voor de roerende zaken moet u aanvullende financiering regelen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.