Online hypotheekberekening vaak onbetrouwbaar

Vereniging Eigen Huis heeft 34 online hypotheekrekentools van banken, verzekeraars en hypotheekketens getoetst aan de officiële leennormen. Het blijkt dat veel websites er bij het berekenen van de maximale hypotheek voor 55-plussers naast zitten.

Ouderen met een pensioeninkomen zien vaak hypotheekbedragen die tot wel 40.000 euro onder de officiële leennormen liggen. Verhuizen naar een nieuwe woning kan daardoor al snel onbereikbaar lijken. Van de 34 onderzochte rekentools geven 20 een fout antwoord en 6 geven geen resultaat.

Vooral voor 55-plussers kloppen de uitkomsten niet

Werkzame 55-plussers met een bescheiden pensioenopbouw krijgen op 26 websites juist veel te hoge bedragen voorgerekend, tot wel 93.000 euro. Voor hen komt de teleurstelling als het hypotheekadvies uitwijst dat de maximum hypotheek veel lager is dan de eerste indicatie. Slechts 4 online rekentools komen tot een juist resultaat, 4 geven geen uitkomsten. Bij jongere mensen met een baan, voor wie AOW en pensioen nog niet in zicht zijn, kloppen de uitkomsten wel.

Vereniging Eigen Huis raadt 55-plussers daarom af om de online maximale hypotheektools van banken en adviesketens in te vullen waar geen vragen over de leeftijd worden gesteld. De vereniging roept de betreffende bedrijven op om hun hypotheekberekening direct te verbeteren.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.