Op welke voorwaarden kun je een hypotheek vergelijken

Op het moment dat je besluit een woning te kopen, gaat er een hele wereld voor je open. Zo moet je op zoek gaan naar je droomhuis, een verhuizing in goede banen leiden en misschien druk aan de slag met het opknappen van de kamers. Maar één van de belangrijkste stappen in het koopproces is natuurlijk het regelen van een hypotheek. Hoe doe je dit en waarop kun je deze vergelijken?

Hoe en waar kun je een hypotheek afsluiten?

Het afsluiten van een hypotheek kun je zelf doen (de execution only hypotheek) of met behulp van een (online) adviseur. De eerste versie wint aan populariteit, maar de meeste hypotheken worden nog altijd afgesloten met behulp van een onafhankelijke adviseur of een adviseur van een hypotheekverstrekker zelf.

Aan de hand van je persoonlijke situatie wordt bekeken welke hypotheek het best bij je past. Een belangrijke voorwaarde hierbij is natuurlijk dat jij je hypotheeklasten kunt veroorloven. Op basis van je inkomsten en eventuele betaalverplichtingen wordt de maximale hypotheek vastgesteld.

Welke voorwaarden van de hypotheek kun je vergelijken?

Of je nu zelf of met behulp van een adviseur een hypotheek afsluit, je zult zelf een belangrijke rol spelen in de keuze. Elke hypotheek heeft namelijk andere voorwaarden, die allemaal consequenties hebben. De bekendste voorwaarde is de hypotheekrente, maar deze zegt lang niet alles. Andere voorwaarden hebben ook invloed als het gaat om de passendheid bij jouw situatie. Je kunt de voorwaarden en rente van een hypotheek vergelijken op internet. Dit kun je zelf prima doen (als voorbereiding), maar wat zijn de voorwaarden die belangrijk zijn?

Hypotheekrente
De hypotheekrente is het percentage rente dat je betaalt over de hypotheek. Met de extreem lage rente op dit moment, is het het overwegen waard om de rente niet voor 10 jaar vast te leggen, maar voor een langere periode (bijvoorbeeld 20 jaar). Weliswaar betaal je dan een iets hogere rente, maar je hebt dan wel zekerheid voor een langere periode.

Wijze van aflossen
Als je voor het eerst een woning koopt, is aflossen op de hypotheek verplicht. Mits je recht wilt hebben op hypotheekrenteaftrek. Er zijn dan twee mogelijkheden: lineair of annuïtair aflossen. Bij een lineaire hypotheek zijn de maandelijkse hypotheeklasten in het begin hoog en dalen deze steeds verder. Bij een annuïtaire hypotheek zijn de maandlasten in het begin laag en stijgen deze tijdens de looptijd. De laatste variant wordt vaak gekozen door starters, die in de toekomst een hoger salaris verwachten.

Versneld aflossen
Wie geld wil besparen, kan ervoor zorgen om de maandelijkse lasten te verlagen. Dit kan door de hypotheek versneld aflossen. De voorwaarden hiervoor verschillen per geldverstrekker.. Verwacht je in de toekomst hogere inkomsten waardoor je versneld kunt aflossen? Dan is dit een factor om rekening mee te houden. Bij de meeste hypotheken kun je jaarlijks 10% tot 20% extra boetevrij aflossen op je hypotheek. Ga je daar overheen, dan betaal je een boete.

Verhuisplannen?
Ben je van plan om binnen de looptijd van de hypotheek te verhuizen? Ga dan na of je de hypotheekvoorwaarden van je huidige hypotheek kunt meenemen. Die lage rente van tegenwoordig wil je waarschijnlijk vast graag behouden.
Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Bij veel hypotheken is een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Met deze verzekering verzekert de hypotheekverstrekker zich dat bij het overlijden van de eigenaar (of eigenaren) van de woning, de hypotheek (deels) wordt afbetaald. Vraag na of je de vrijheid hebt om een eigen verzekering uit te kiezen, of dat dit via de betreffende bank zelf moet. In het eerste geval kun je de verschillende premies vergelijken en zo besparen op de maandelijkse kosten.

Tussentijds aanpassen
Wil je de flexibiliteit hebben om tussentijds je hypotheek aan te passen? Dat kan. Wel loopt de hypotheekverstrekker daardoor rente-inkomsten mis waardoor extra kosten in rekening gebracht kunnen worden. Hoe hoog dit bedrag precies is, verschilt per bank.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.