Oversluiten hypotheek blijft lonend

De belangstelling voor het oversluiten van hypotheken blijft hoog, terwijl het aantal mensen dat een nieuwe hypotheek zoek met 30 procent is gedaald.

In maart 2008 bestond de totale vraag naar hypotheekoffertes voor 25 procent uit oversluiters. Sinds begin 2009 schommelt dit percentage steeds rond de 40 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van Independer.

Volgende vergelijkingssite lijken de belangrijkste oorzaken voor deze relatieve stijging van het aantal oversluiters de dalende hypotheekrente en de hoge renteopslagen, die banken berekenen bij verlenging van de rentevasteperiode. Banken halen vaak klanten binnen met een korting tijdens de eerste renteperiode. Als deze mensen toe zijn aan een nieuwe rentevaste periode vervalt deze korting. Bij sommige banken moeten de huidige klanten soms wel een half procent meer hypotheekrente betalen dan nieuwe klanten voor dezelfde rentevaste periode.

Een andere oorzaak voor de relatief hoge aantallen oversluiters is de ontevredenheid over de variabele hypotheekrente bij de huidige geldverstrekker. Huiseigenaren vergelijken hun rente met andere aanbieders en kiezen vaak voor oversluiten.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.